Paula Montal Fornés de San José de Calasanz
(1799-1889)
La vida de Paula Montal Fornés de San José de Calasanz, fecunda y profética, casi centenaria, se desenvolvió en un contexto histórico amplio (1799-1889), un período en crisis del agitado siglo XIX español, que se debatía entre los postulados del Antiguo Régimen y las nuevas corrientes liberales, con repercusiones socio-políticas, culturales y religiosas muy notorias.
Cuatro ciudades fueron especialmente representativas en su vida, bien enraízada en su tierra y en su entorno histórico:
En Arenys de Mar (Barcelona), vivió su infancia y su juventud (1799-1829). Villa costera, abierta al mar, cosmopolita e industrial, allí nació a la vida, el 11 de octubre de 1799, y a la vida de la gracia, esa misma tarde. Se formó en un ambiente familiar cristiano y muy sencillo. Participó en la vida espiritual de la parroquia. Destacó por su amor a la Virgen María. Desde los 10 años conoció la dureza del trabajo para ayudar a su madre, viuda con cinco hijos. Ella era la mayor. En este período, por propia experiencia, constató que la niña, la joven, la mujer, tenían escasas posibilidades de acceso a la educación, a la cultura…, y se sintió llamada por Dios a realizar esa tarea.
Figueras (Gerona), ciudad fronteriza con Francia y baluarte militar con su famoso castillo de armas, fue su meta. Acompañada por su incondicional amiga Inés Busquets, en 1829, se trasladó a la capital del Ampurdán para abrir su primera escuela de niñas, con amplios programas educativos, que superaban con creces lo legislado para los niños. Era una escuela nueva. En Figueras comenzó, pues, de manera exclusiva, su apostolado educativo con las niñas. Allí nació un carisma nuevo en la Iglesia, una obra apostólica encaminada a la educación integral humano cristiana de las niñas y jóvenes, a la promoción de la mujer, para salvar las familias y transformar la sociedad. Sus seguidoras se distinguirían por profesar un cuarto voto de enseñanza.
Sabadell (Barcelona), significó el injerto de su obra educativa en la Escuela Pía. Sabemos, que por lo menos desde 1837, se sentía totalmente identificada con el carisma de San José de Calasanz, y quería vivir la espiritualidad y reglas calasancias. Con esa finalidad, tras la fundación de la segunda escuela en su villa natal, Arenys de Mar, 1842, donde entró en contacto directo con los Padres Escolapios de Mataró, abrió una tercera escuela en Sabadell, 1846.La presencia de los PP.Escolapios, Jacinto Felíu y Agustín Casanovas en el colegio de Sabadell, fue providencial. Allí con su orientación y ayuda, logró en breve tiempo, la estructuración canónica escolapia de su naciente Congregación. El 2 de febrero de 1847, ya profesó, como Hija de María Escolapia, junto a sus tres primeras compañeras, Inés Busquets, Felicia Clavell y Francisca de Domingo.En el capítulo general, tenido en Sabadell, 14 de marzo de 1847, no fue elegida superiora general, ni asistenta general.
En el período 1829-1859, realizó una intensa actividad fundando personalmente 7 escuelas: Figueras (1829), Arenys de Mar (1842), Sabadell (1846), Igualada (1849), Vendrell (1850), Masnou (1852) y Olesa de Montserrat (1859). Inspiró y ayudó a la fundación de otras 4: Gerona (1853), Blanes (1854), Barcelona (1857) y Sóller (1857). Fue además la formadora de las 130 primeras Escolapias de la Congregación. Período de una gran actividad de vida y profetismo de la misma.
Olesa de Montserrat (Barcelona), 1859. Su última fundación personal. Un pueblo pequeño y pobre, al pie del Monasterio de la Virgen de Montserrat, a la que profesó una gran devoción. Fue su fundación predilecta, en la que permaneció hasta su muerte (15 de diciembre de 1859, 26 de febrero de 1889). Fueron 30 años de gracia para las niñas y jóvenes olesanas, que se beneficiaron de su testimonio cristiano y de su fecundo magisterio; y para la villa de Olesa de Montserrat, enriquecida con el ejemplo de su vida entregada y santa. «Todos la querían y veneraban…» Y para la Congregación Escolapia: un sí total a Dios; la pedagogía escolapia en acción y la vivencia de las virtudes que deben caracterizar a la educadora escolapia.Y el ocaso de una vida en Dios.
El trazado de la fisonomía espiritual de Madre Paula Montal comprende dos facetas: su participación en la espiritualidad calasancia y su peculiar carisma educativo, encaminado a la formación integral humano cristiana de la mujer.
A su muerte, la Congregación de Hijas de María, Religiosas de las Escuelas Pías, por ella fundada, la formaban 346 Escolapias, que ejercitaban el carisma educativo escolapio, legado por su Fundadora, en 19 colegios, extendidos por toda la Geografía española. El proceso canónico para su Beatificación se inició en Barcelona, el 3 de mayo de 1957. El Papa Juan Pablo II la Beatificó en Roma, el 18 de abril de 1993. El milagro para su Canonización, obrado en septiembre de 1993, en Blanquizal, un barrio muy marginado y violento de Medellín (Colombia), en favor de la niña de 8 años, Natalia García Mora, fue aprobado por el Papa Juan Pablo II, el 1 de julio del 2000.
A nuestra sociedad, lacerada por tantas tensiones, donde la educación integral para todos, la promoción de la mujer, la familia, la juventud, son temas candentes sin resolver, la nueva Santa le dirige el mensaje de su vida y de su obra educativa, mensaje de amor y de servicio. Su carisma en el siglo XIX, fue anuncio de amor y esperanza, especialmente para la mujer, que descubrió en ella a la madre y maestra de la juventud femenina.Y hoy sigue siendo tan urgente y de plena actualidad como entonces.
La obra educativa de Santa Paula Montal Fornés de San José de Calasanz continúa hoy en la Iglesia, particularmente a través de más de 800 Religiosas Escolapias, distribuidas en 112 comunidades, que educan a unos 30.000 alumnos, en 19 naciones de los cuatro continentes, para la promoción de la mujer, para que sea una realidad la «civilización del amor».
La profunda i profètica vida de Paula Montal i Furnés de Sant Josep de Calassanç, va ser gairebé centenària i es desemvolupà en l’ample marc històric del S. XIX, temps de crisi en l’Antic Règim i les noves corrents lliberals , amb les conseqüents repercussions socio-polítiques, culturals i religioses.
En la seva vida tan arrelada a la terra i a l’entorn històric hi ha quatre ciutats especialment significatives.
Arenys de Mar (Barcelona), on va viure la infància i la juventud. Vila costanera, oberta a la mar, cosmopolita i industrial: nasqué el dia 11 d’octubre de 1799 i el mateix dia fou batejada. Formada en un ambient familiar cristià, va participar en la vida parroquial o destacà pel seu amor a la Mare de Déu. Era la grant de cinc germans, i des dels deu anys, al morir el pare, s’enfrentà amb la duresa del treball per ajudar a la seva mare viuda. Fou en aquestes circunstàncies on constatà les poques possibilitats de la nena, la noia i la dona per accedir a l’educació, al treball i a la cultura… fou aquí on sentí la crida de Déu per llançar-se a aquesta tasca.
Figueres (Girona), ciutat frontanera amb França i baluart militar amb el seu famós castell d’armes. Fou el seu inici: acompanyada per la seva incondicional amiga Inés Busquets, l’any 1829, es traslladà a la capital de l’Empordà per obrir la primera escola de nenes, dotada de programes educatius més amples que els que hi havia pels nens en aquella época. Era una escola nova.A Figueres doncs començà el seu apostolat amb dedicació exclusiva a les nenes. Allà va néixer un nou carisma en l’Església: una Obra Apostòlica encaminada a l’educació integral hunano- cristiana per a nenes i joves, a la promoció de la dona, amb l’objectiu de salvar les famílies i transformar la societat. Obra que es distingiria per professar un quart vot d’ensenyança. (Cal a dir que és la única Institució religiosa que en professar emet un quart vot d’ensenyança).
Sabadell(Barcelona), durant la seva nova estada a Arenys de Mar on fundà la segona escola, tingué contacte amb els Pares Escolàpis de Mataró, que en veure-la tant convençuda en el seu projecte, l’adreçaren als Pares Joan Feliu i Agustí Casanovas que estaven en el collegi de Sabadell.Paula es dirigí a Sabadell i va fundar la seva tercera escola.
Amb l’orientació i ajuda dels Pares Escolàpis, en molt poc temps aconseguí l’aprovació canònica de la recent Congragació. El dia 2 de Febrer de 1847, professà ella i les tres primeres companyes, Inés Busquets, Felícia Clavell i Francesca de Domingo, com a Filles de Maria, Religioses Escolàpies.
El dia 14 de març d’aquell mateix any celebraren el Capítol General, en el que se li encomanà el càrrec de Mestra de Novícies, càrrec que li va permetre ser formadora de les 130 primeres Escolàpies.
Paula vivia plenament l’època profètica de la seva vida. El peíode 1829-1859 fou de gran dinamisme i intensa activitat. Fundà personalment set escoles: Figueres (1829), Arenys de Mar (1842), Sabadell (1846), Igualada (1849), Vendrell (1850), El Masnou (1852) i Olesa de Montserrat (1859). En aquests mateixos anys inspirà i ajudà a la fundació dels collegis de Girona (1853), Blanes (1854), Barcelona (1857) i Sòller (1857).
Olesa de Montserrat (Barcelona), 1859. Última fundació de la Mare Paula. Un pople petit i senzill. Al peu de la muntanya de la Mare de Déu de Montserrat, a qui tenia molta devoció. Fou la seva casa preferida.Allà visqué els seus anys de plenitud i hi romangué fins a la mort. (Des del dia 15 de septembre de 1859 fins el dia 26 de Fefrer de 1889).
Aquest període final de la seva vida, foren trenta anys de gràcia per les nenes i noies olesanes, que es beneficiaren del seu testimoni cristià i del seu magisteri; i per la villa d’Olesa de Montserrat un exemple de vida entregada i santa. «Tots l’estimaven i la veneraven…» i per la Congregació Escolàpia esdevingué: el sí total a Déu, el model de la pedagogia escolàpia en acció i de la vivència de les virtuds que han de caractiritzar l’educadora escolàpia. I la fí d’una vida viscuda en Déu.
La fisonomia espiritual de la M. Paula Montal comprèn dues vessants: la participació en l’espiritualitat escolàpia, i el carisma educatiu propi, abocat a la formació integral humano-cristiana de la dona.
A la mort de M. Paula, la Congregació de Filles de Maria, Religioses Escolàpies, fundada per ella, comptava amb 346 religioses que exercien el carisma educatiu escolàpi, heretat de la seva fundadora, en 19 collegis distribuits per tota España.
El procés canònic per la seva Beatificació s’inicià a Barcelona, el dia 3 de Maig de 1957. El Papa Juan Pau II la Beatificà a Roma, el dia 18 d’Abril de 1993. El miracle per a la Canonització, fet el 23 de Setembre de 1993, a Blanquizabal, un barri molt marginat i violent de Medellín (Colombia), a favor d’una nena de 8 anys, Natàlia García Mora, va ser aprovat pel Papa Joan Pau II, el dia 1 de Julio de 2000.
A la nostra societat, marcada per tantes tensions, on l’educació integral per a tothom, la promoció de la dona, la família i la juventud són temes candents sense resoldre, la nova Santa ens ofereix el missatge de la seva vida i la seva obra educativa, missatge d’amor i servei.
El seu carisma en el S. XIX, fou anunci d’amor i d’esperança, especialment per la dona, que descubrí en ella la mare i la mestra de la juventud femenina. Avui dia, com en el segle passat, aquest tema és urgent i d’actualitat.
L’obra educativa de Santa Paula Montal i Furnés de Sant Josep de Calassanç continua en l’Església particularment a través de les més de 800 Religioses Escolàpies, distribuides en 112 comunitats, que eduquen uns 30.000 alumnes de 19 nacions de quatre continents, per la promoció de la dona, per tal que esdevingui una realitat la «civilització de l’amor».